Obiectivul 2: Foamete „Zero”
Eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției și promovarea unei agriculturi durabile
Agricultura este importantă pentru întreaga societate. Dacă dorim o societate sănătoasă, trebuie să ajungem la o agricultură sustenabilă. România deţine locul 6 în Europa, din perspectiva dimensiunii terenurilor agricole. Pentru România, eficienţa agricolă şi limitarea deşeurilor alimentare constituie o prioritate. Agenda 2030 ţinteşte eradicarea foametei şi securitatea alimentară, prin creşterea productivităţii agricole şi prin reducerea deşeurilor alimentare.
Țintele:
2.1 Până în 2030, eradicarea foametei și asigurarea accesului tuturor, în special al celor săraci și în situații vulnerabile, la produse alimentare sigure, nutritive și suficiente.
2.2 Până în 2030, eradicarea tuturor formelor de malnutriție, inclusiv atingerea, până în 2025, a țintelor convenite la nivel internațional cu privire la greutatea și talia joasă la copiii sub vârsta de 5 ani, dar și abordarea necesităților nutriționale ale adolescentelor, femeilor însărcinate și ale celor care alăptează, cât și a persoanelor în vârstă.
2.3 Până în 2030, dublarea productivității agricole și a veniturilor micilor producători agricoli, în special femei, populațiile indigene, fermieri, păstori și pescari, inclusiv prin accesul sigur și egal la terenuri, dar și la alte resurse și factori de producție, cunoștințe, servicii financiare, piețe și oportunități pentru crearea valorii adăugate și angajarea în activități non-agricole.
2.4 Până în 2030, asigurarea unor sisteme de producție alimentară durabile și implementarea unor practici agricole reziliente, care sporesc productivitatea și producția, contribuie la menținerea ecosistemelor, consolidează capacitățile de adaptare la schimbări climatice, condiții meteorologice extreme, secetă, inundații și alte dezastre și care îmbunătățesc în mod progresiv calitatea terenurilor și solului
2.5 Până în 2030, menținerea diversității genetice a semințelor, plantelor cultivate și animalelor de fermă și domestice și a speciilor lor sălbatice înrudite, inclusiv prin bănci de semințe și plante gestionate corect și diversificate la nivel național, regional și internațional. În paralel, promovarea accesului și a unui schimb corect și echitabil al beneficiilor care rezultă din utilizarea resurselor genetice și a cunoștințelor tradiționale asociate, conform acordurilor internaționale.